φροντίδα του δέρματος
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ομορφιάς αλλά και τα beauty products που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τόσα πολλά που μπορείς εύκολα να χαθείς στην υπερπληθώρα τους. Είναι πιθανό να έχεις διαβάσει εξαιρετικές κριτικές στο διαδίκτυο για ένα προϊόν ή να έχεις ακούσει τις φίλες σου να το επαινούν ενώ στην δική σου επιδερμίδα είτε να μην παρατηρείται η παραμικρή βελτίωση, είτε η όψη της να ατονεί. Σε φαντάζομαι πολλές φορές απογοητευμένη στον καθρέφτη εξαιτίας ενός προϊόντος που πλήρωσες ακριβά και δεν έκανε όσα υποσχόταν, κι έπειτα πελαγωμένη για το επόμενο beauty product με το οποίο θα το αντικαταστήσεις. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνεις έμφαση στα συστατικά ενός προϊόντος πριν το προσθέσεις στο καλάθι των αγορών σου. Είναι πλέον γνωστό πως αν θέλεις να μειώσεις τις λεπτές γραμμές χρειάζεται να επιλέξεις προϊόντα με βιταμίνη C. Το σαλικυλικό οξύ καταπολεμά την ακμή ενώ η υδροκινόνη εξαφανίζει τις πανάδες και τις κηλίδες. Τι πηγαίνει, όμως, στραβά και δεν βλέπεις την πολυπόθητη αλαβάστρινη επιδερμίδα που οραματίζεσαι.

Οι ανάγκες των γυναικών, σήμερα, δεν περιορίζονται σε έναν μονάχα στόχο όσον αφορά την επιδερμίδα τους, οπότε συχνά μπαίνουν στην διαδικασία να συνδυάσουν περισσότερα προϊόντα σε καθημερινή χρήση. Τα δραστικά συστατικά είναι αυτά που καθιστούν αποτελεσματικό ένα beauty product αλλά η ανάμειξη τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις ή να καταστήσει, παντελώς, αναποτελεσματική την χρήση τους. Πριν, λοιπόν, προχωρήσεις σε κάποια νέα αγορά ή τα βάλεις με την κακή σου τύχη και τις πολυεθνικές, είναι σημαντικό να ελέγξεις τις ετικέτες των προϊόντων του νεσεσέρ σου και να αποχωριστείς με βαριά καρδιά όσα αποτελούν αρνητικούς συνδυασμούς και θα έχουν επιβλαβές αντίκτυπο στην επιδερμίδα σου. Από εδώ και πέρα, μπορείς να αντικαταστήσεις όσα προϊόντα αποχωρίστηκες και να προσθέσεις όσα λείπουν από την συλλογή του skincare σου με τους πιο δραστικούς συνδυασμούς που ενδείκνυνται για τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επιδερμίδα που επιθυμείς σου αξίζει, αρκεί να γίνει λίγο πιο προσεκτική με τις ετικέτες.

Ορίστε λοιπόν συνδυασμοί των προϊόντων που πρέπει να αποφεύγεις, αυτών που πρέπει να προτιμάς και πώς να διαβάζεις τις ετικέτες των προιόντων.

 

combinations-to-avoid

Βιταμίνη C & Ρετινόλη

H βιταμίνη C συναντάται κυρίως σε ορούς και serum ενώ η ρετινόλη σε αντιγηραντικές κρέμες. Πολλές γυναίκες συνηθίζουν να βάζουν το serum κι έπειτα να περνούν την κρέμα τους, κάθε πρωί και βράδυ. Κάτι τέτοιο είναι λάθος αν η κρέμα και ο ορός σου περιέχουν τα δύο αυτά συστατικά που λειτουργούν σε διαφορετικά PH περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεις το serum με την βιταμίνη C, το πρωί, για να σου προσφέρει την αντιοξειδωτική προστασία που χρειάζεσαι και το βράδυ να εφαρμόζεις την κρέμα με την ρετινόλη που καταπολεμά τις ρυτίδες ενώ κοιμάσαι.

Ρετινόλη & AHAs ή BHAs

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα περισσότερα απολεπιστικά περιέχουν οξέα που χωρίζονται σε δύο μορφές, τα Α-Υδροξυοξέα (AHAs) και τα Β-Υδροξυοξέα (BHAs). Και οι δύο κατηγορίες ενισχύουν τον τόνο και την υφή του δέρματος, διασπώντας απαλά τη διακυτταρική κόλλα που συγκρατεί τα ανώτερα στρώματα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ενθαρρύνοντας έτσι τη φυσική διαδικασία απολέπισης του. Τα AHAs τείνουν να προτιμώνται από ξηρούς και κατεστραμμένους από τον ήλιο τύπους δέρματος ενώ τα ΒΗΑs είναι καλύτερα για τους λιπαρούς τύπους δέρματος που είναι επιρρεπείς στην ακμή. Η ταυτόχρονη χρήση ρετινόλης κατά την θεραπεία με οξέα, μπορεί να κάνει το δέρμα υπερβολικά ξηρό και να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των AHAs ή BHAs. Θα σε συμβούλευα το διάστημα που χρησιμοποιείς τα οξέα να αποχωριστείς για λίγο την αγαπημένη σου κρέμα με ρετινόλη.

Βιταμίνη C & AHAs/BHAs

Πρέπει να γνωρίζεις πως η χρήση οξέων AHAs και BHAs, τις πρωινές ώρες, μπορεί να καταστήσει το δέρμα σου εκτεθειμένο σε ηλιακά εγκαύματα. Η εφαρμογή τους, όμως, την νύχτα, έχει να κάνει και με το γεγονός πως παρότι η βιταμίνη C είναι γνωστή σαν βιταμίνη, δεν παύει να αποτελεί οξύ. Τα δύο αυτά όξινα συστατικά, σε συνδυασμό, μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμούς και υπερβολική ξηρότητα της επιδερμίδας.

Νικοτιναμίδη & Βιταμίνη C

Η Νικοτιναμίδη ή αλλιώς βιταμίνη Β3 έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην εξαφάνιση των μαύρων στιγμάτων αλλά και των ουλών που αφήνουν τα σπυράκια που δεν εντοπίζονται πια στην επιδερμίδα. Ωστόσο, αυτές οι δύο βιταμίνες δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά μεταξύ τους κι ο χαμένος δεν είναι άλλος από την επιδερμίδα σου. Ερυθρότητα, φαγούρα και ξεφλούδισμα είναι μονάχα μερικές από τις ανεπιθύμητες συνέπειες του συνδυασμού τους.

Βάση με Έλαια & Βάση με Νερό

Είναι επιβεβλημένο να επιλέξεις ανάμεσα σε oil based και water based προϊόντα. Πως θα πάρεις αυτή την απόφαση; Το είδος της επιδερμίδας σου, θα σε βοηθήσει. Αν έχεις μεικτό ή ξηρό δέρμα τότε τα oil based καλλυντικά σου ταιριάζουν καλύτερα ενώ αν έχεις λιπαρό δέρμα τα water based καλλυντικά ενδείκνυνται για σένα. Γιατί, όμως, χρειάζεται να επιλέξεις; Τα skincare products με βάση το λάδι ή το νερό δεν μπορούν να αναμειχθούν γιατί τα πρώτα έχουν την ιδιότητα να απωθούν τα δεύτερα. Τα έλαια δημιουργούν μία ασπίδα που απαγορεύει στις υδατοειδείς φόρμουλες να απορροφηθούν. Συνεπώς, αν δεν ακούσεις την συμβουλή μου, τα water based προϊόντα θα αποδειχθούν παντελώς άχρηστα.

Υπεροξείδιο του βενζολίου ή Σαλικυλικό οξύ & Ρετινόλη

Αυτά τα στοιχεία έχουν την τάση να εξουδετερώνουν το ένα την δράση του άλλου προκαλώντας ορισμένες φορές ξηρότητα και ερεθισμό. Όπως και παραπάνω έτσι και σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η εφαρμογή των οξέων το πρωί και της ρετινόλης το βράδυ. Το βενζοϊκό υπεροξείδιο είναι ήπιο κερατολυτικό με δράση κατά των εκκριμάτων φαγεσώρων (δηλ. σπυράκια της ακμής) σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται στα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και σε προϊόντα ομορφιάς καταπολεμώντας τα στίγματα της ακμής αλλά και δερματικές καταστάσεις όπως η ψωρίαση και η πιτυρίδα.

Σαλικυλικό οξύ & Γλυκολικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί πολύ καλά επί ερεθισμένου δέρματος καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ μειώνει την ερυθρότητα. Βοηθάει επίσης στην απάλυνση των ραβδώσεων, των ουλών και του δέρματος σε φάση γήρανσης. Το γλυκολικό οξύ είναι το πιο δραστικό από την ομάδα των Α-Υδροξυοξέων, που παράγεται από ένα φυσικό συστατικό, το ζαχαροκάλαμο. Η συστηματική του χρήση στις σωστές συγκεντρώσεις, έχει αποδειχτεί ότι εξασφαλίζει ορατή διαφορά στην όψη και υφή της επιδερμίδας. Διαλύει τους δεσμούς των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου ενώ, χάρη στη βαθιά απολέπιση της επιφανειακής στιβάδας, δεν φράζουν οι πόροι οπότε περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες να δημιουργηθούν μαύρα στίγματα από το πλεονάζον σμήγμα. Που έγκειται το πρόβλημα; Η χρήση των δύο οξέων, κατά την ίδια περίοδο, κάνει το δέρμα να μοιάζει υπερβολικά ξηρό και ερεθισμένο.

 

combinations-to-choose-from

Όπως έχεις ήδη καταλάβει, η skincare routine δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προϊόντα που χρησιμοποιείς στο πρόσωπο σου πρέπει να επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σου. Ήρθε η ώρα, όμως, να δούμε την θετική πλευρά αποκαλύπτοντας τέσσερις συνδυασμούς beauty products που δεν πρέπει να προδώσεις ποτέ. Μην χάνεις χρόνο και φτιάξε σε δυάδες τα προϊόντα στο ντουλαπάκι του μπάνιου σου ώστε να μην ξεχάσεις τα συστατικά που αγαπούν την επιδερμίδα σου και σε συνδυασμό μπορούν να της δώσουν το boost που ονειρεύεσαι.

Φερουλικό οξύ & Ρετινόλη

Αν αυτό που λείπει από την επιδερμίδα του προσώπου σου είναι η λάμψη, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε σώσει. Το φερουλικό οξύ ή ρυζέλαιο είναι ένα έλαιο που βγαίνει από το πίτουρο, τον εσωτερικό φλοιό του ρυζιού. Είναι ένα από τα πιο παλιά καλλυντικά συστατικά περιποίησης στην ιστορία της ομορφιάς και βρισκόταν ανέκαθεν στην πούδρα ρυζιού των γκεϊσών. Ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιείται είτε ως απολεπιστικό, είτε ως βασικό συστατικό άλλων καλλυντικών. Το έλαιο αυτό έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες προέρχονται από τις ίνες του ρυζιού και της βρώμης και το οποίο τελικά προσφέρει λάμψη στο πρόσωπο, ενώ καθυστερεί την γήρανση, μειώνοντας τα συμπτώματα όπου οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν την επιδερμίδα. Το σημαντικότερο όλων; Έχει την δυνατότητα να ενισχύει την δράση της ρετινόλης.

Βιταμίνη Ε & Ρετινόλη - Βιταμίνη της ομορφιάς

Η βιταμίνη Ε ονομάζεται και βιταμίνη της ομορφιάς. Φυσικά, καθόλου τυχαία! Βοηθά σημαντικά το δέρμα καθώς ασκεί ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων, έχει μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα, δρα προληπτικά κατά των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος σε γυναίκες στην προ-εμμηνοπαυσιακή και μετα-εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Μάλιστα είναι τόσο σταθερή, που συχνά χρησιμοποιείται σε καλλυντικά για να διασφαλίσει την ακεραιότητα άλλων συστατικών. Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα αναλύοντας το αποτέλεσμα της τοπικής εφαρμογής της βιταμίνης Ε απέδειξαν την μείωση της καταστροφής που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με την ρετινόλη συμμαχεί απέναντι στον κοινό εχθρό της γήρανσης ενώ το φερουλικό οξύ μπορεί δώσει στα δύο συστατικά επιπλέον όπλα που θα τα κάνουν ακαταμάχητα.

Υαλουρονικό οξύ & AHAs

Έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το υαλουρονικό οξύ. Στην ουσία, αποτελεί ένα συστατικό που περιέχεται φυσιολογικά στους συνδετικούς ιστούς του οργανισμού, όπως επίσης στο δέρμα και τις αρθρώσεις. Χάρη στην ιδιότητά του να απορροφά πολλά μόρια νερού, διατηρεί επίσης την υγρασία στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος, γι’ αυτό και είναι διαδεδομένη η χρήση του σε προϊόντα ομορφιάς για ενυδάτωση και αντιγήρανση. Διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως σε συμπληρώματα διατροφής, σταγόνες, κρέμες και ποσιμα διαλύματα. Το υαλουρονικό οξύ μειώνει τις λεπτές γραμμές, επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης, προσφέρει έξτρα τόνωση στην επιδερμίδα, αξεπέραστη απαλότητα και λεία όψη. Οι δερματολόγοι ισχυρίζονται ότι λειτουργεί εξαιρετικά με τα AHAs, αφού βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην ενυδάτωση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος.

Αντηλιακή κρέμα

Η αντηλιακή κρέμα επιβάλλεται αν χρησιμοποιείς όλα τα παραπάνω. Η ρετινόλη, το σαλικυλικό οξύ, το υαλουρονικό οξύ, το φερουλικό οξύ και τα υπόλοιπα AHAs προκαλούν αυξημένη ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία. Ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πρέπει να είναι η επόμενη σου αγορά, όχι μονάχα για το μπάνιο στην θάλασσα αλλά και για τις βόλτες στην πόλη.

 

product-due-date

Όλα φαίνονται πολύ κατανοητά και χρήσιμα για την επιδερμίδα σου μέχρι τώρα. Τι γίνεται, όμως, αν δεν γνωρίζεις πως να διαβάζεις τις ετικέτες των αγαπημένων σου beauty products; Η χρησιμότητα τους δεν έχει να κάνει μονάχα με τους επιβλαβείς ή θαυματουργούς συνδυασμούς για την επιδερμίδα του προσώπου σου αλλά και με την αλλεργία που μπορεί να έχεις σε ορισμένα συστατικά τους. Καταλαβαίνω απόλυτα την σύγχυση που σου προκαλούν τα μικροσκοπικά μαύρα γράμματα της συσκευασίας, ήρθε όμως η ώρα να λύσουμε το μυστήριο.

Ημερομηνία Λήξης

Η ημερομηνία λήξης είναι το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κοιτάξεις, πριν βάλεις ένα προϊόν στο καλάθι σου. Αρκεί να αναποδογυρίσεις το προϊόν και να διαβάσεις την ανάγλυφη ημερομηνία στο κάτω μέρος. Εδώ αξίζει να γνωρίζεις πως τα υγρά ή κρεμώδη προϊόντα λήγουν πιο γρήγορα από αυτά σε μορφή πούδρας αφού τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε υγρά περιβάλλοντα. Πολλές φορές χρειάζεται να αναζητήσεις το σύμβολο με το ανοιχτό βάζο. Έχει στόχο να σ’ ενημερώσει για τους μήνες για τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν μετά το άνοιγμά του. Συνήθως θα συναντήσεις 6M για έξι μήνες, 12Μ για ένα χρόνο ή 24Μ για δύο χρόνια. Αυτό ισχύει τόσο για αντηλιακά όσο και για κρέμες περιποίησης. Δεν σημαίνει πάντοτε πως αν κάποιο προϊόν έχει λήξει θα εμφανίσει άσχημη οσμή ή θα σου προκαλέσει ερεθισμούς αλλά η χρήση του αντενδείκνυται.

Περιβάλλον

Το κουνελάκι στην ετικέτα συμβολίζει τα cruelty-free προϊόντα. Είναι εκείνα τα beauty products που δεν περιέχουν τεχνητά συστατικά και είναι φιλικά προς το δέρμα. Συστήνονται σε άτομα με δερματικές παθήσεις και δεν κάνουν επίπονα πειράματα σε ζώα. Αν πάλι σε ενδιαφέρει το προϊόν που θα χρησιμοποιήσεις να είναι vegan, τότε πρέπει να αναζητήσεις τον όρο plant-based στην ετικέτα.

Συστατικά

Με τον όρο tocopherol περιγράφεται η βιταμίνη Ε και με τον όρο palmitoyl tetrapeptide-7 τα αναγεννητικά πεπτίδια που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το ferulic acid είναι η ονομασία με την οποία θα βρεις στις συσκευασίες το φερουλικό οξύ ενώ το caprylic glycerides αναφέρεται στα σταθερά λιπαρά οξέα, που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μέρος της καρύδας και βοηθούν το δέρμα σας, ώστε να παραμείνει ενυδατωμένο και λείο.